Bagedage på Grenaa museum fra tirsdag d. 15. til torsdag d. 17. februar kl. 13-16
Kom og være med til at bage fastekringler og kager-på-tråd. Vi laver kager efter 150 år gamle opskrifter.

|
"Man skal lære en pige at kende i et dejgtrug og ikke i en springdans". For 150 år siden var det hårdt arbejde at bage brød. Man bagte til en måned af gangen, så der var meget dej at ælte. Så kunne det ikke hjælpe at pigen var sart og fin, hvis hun ikke var stærk. "Der skal sveddråber i dejen", sagde man og, "Det er godt at gøre pigen vred, mens hun ælter, så bliver dejen god". Havde hun været doven, kunne det ses på brødet. Liggrave, ligsynsrevner eller bare dovenskabs-huller kaldte man de huller eller sprækker, der viste sig i brødet, hvis det ikke var æltet længe nok, og de var dårlige varsler, der betød, at der snart ville komme dødsfald på gården. Det var også de brød, der blev spist først, for de holdt sig dårligere end dem med glat skorpe. Det skete, især om sommeren, at brødene mugnede inden det var tid til at bage igen. "Man bliver stærk af at spise mug", fortalte man børnene, og folk har fortalt, hvordan der stod støv ud af munden, når man spiste det mugne brød. Sådan er det dog ikke på museet, der smager vi kun på det friske brød, vi selv har bagt. Kom og være med til at bage fastekringler og kager-på-tråd. Vi laver kager efter 150 år gamle opskrifter.
Det sker her:
Museum Østjylland i Grenaa
Søndergade 1
8500 Grenaa
Tlf: 87 12 26 00
www.museumoj.dk
Kilde: Museum Østjylland i Grenaa.
/Bjarke.