|
|
|

05/05 2023 Store Bagedag på landbrugsmuseet ved Gl. Estrup torsdag d. 17/10 kl. 10-16
Kom og oplev bagning som i gamle dage. - Dengang lagde man dejen aftenen før den store mÃ¥nedlige bagedag, sÃ¥ den kunne ”løfte sig” i løbet af natten. Dejen kaldte man dengang ”bægt”. Ved morgengry æltede man endnu en gang dejen i det store dejtrug, inden den blev sat i ovnen. Brødet blev opbevaret pÃ¥ en brødhæk eller i en pose hængende fra loftsbjælken. Mug og skadedyr konkurrerede med husstandens mennesker om det vigtige brød. Var der mug pÃ¥ brødet - ja, sÃ¥ tog man en ekstra slurk øl, sÃ¥ støvet blev skyllet ned!
 Cirka en gang om måneden blev der bagt. Portionerne var omtrent 20 brød på ca. 6-7 kg.
|
I det daglige bagte man brød, som blev hævet ved hjælp af surdej, mens ølgær blev brugt til det finere sigtebrød. I det hele taget blev øl meget anvendt i brødbagningen, og i flere af periodens kogebøger stÃ¥r der: ”Brødet vædes med æggehvide eller øl, for at faa en behagelig skorpe”.
Det er hér dét sker:
Dansk Landbrugsmuseum
Randersvej 4
Gl. Estrup
8963 Auning
Tlf: 86483444
Fax: 86484182
www.gl-estrup.dk
Kilde: Landbrugsmuseet, Gl. Estrup.
/Bjarke.
|
|
|
| Nyhedsstrøm | | Hent nyhederne fra din egen nyhedslæser eller vis dem pÃ¥ din hjemmeside. |
| Net Nyt | Problemer med din opkobling? - Check Netstatus her
Download programmer for sikring af din PC - her
Brug for antispam til din mailserver - antispam
|
|