Djurslandsportalen.dk

Tak til
 






  
05/05 2023

Store Bagedag på landbrugsmuseet ved Gl. Estrup torsdag d. 17/10 kl. 10-16

Kom og oplev bagning som i gamle dage. - Dengang lagde man dejen aftenen før den store mÃ¥nedlige bagedag, sÃ¥ den kunne ”løfte sig” i løbet af natten. Dejen kaldte man dengang ”bægt”. Ved morgengry æltede man endnu en gang dejen i det store dejtrug, inden den blev sat i ovnen. Brødet blev opbevaret pÃ¥ en brødhæk eller i en pose hængende fra loftsbjælken. Mug og skadedyr konkurrerede med husstandens mennesker om det vigtige brød. Var der mug pÃ¥ brødet - ja, sÃ¥ tog man en ekstra slurk øl, sÃ¥ støvet blev skyllet ned!


Cirka en gang om måneden blev der bagt. Portionerne var omtrent 20 brød på ca. 6-7 kg.
I det daglige bagte man brød, som blev hævet ved hjælp af surdej, mens ølgær blev brugt til det finere sigtebrød. I det hele taget blev øl meget anvendt i brødbagningen, og i flere af periodens kogebøger stÃ¥r der: ”Brødet vædes med æggehvide eller øl, for at faa en behagelig skorpe”.

Det er hér dét sker:
Dansk Landbrugsmuseum
Randersvej 4
Gl. Estrup
8963 Auning
Tlf: 86483444
Fax: 86484182
www.gl-estrup.dk

Kilde: Landbrugsmuseet, Gl. Estrup.

/Bjarke.


 

Tak til
 

Kort Nyt

Indsend dine egne nyheder og læserbreve til:
nyheder@djurslands.net

Vi mangler frivillige, der har lyst til at arbejde med nyheder på hele Djursland. Skriv til redaktion@djurslands.net hvis du vil give en hånd med.

Nyhedsstrøm

RSS nyhedsstrøm
Hent nyhederne fra din egen nyhedslæser eller vis dem pÃ¥ din hjemme­side.

Net Nyt
Problemer med din opkobling? - Check Netstatus her

Download programmer for sikring af din PC - her

Brug for antispam til din mailserver - antispam